Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste veiligheidsschoenen kiezen

Hier geef ik tips voor het kiezen van veiligheidsschoenen. Onder veiligheidsschoenen worden werkschoenen verstaan die de voeten tijdens het werk beschermen tegen scherpe materialen, gladde vloeren en vallende voorwerpen, maar vaak ook tegen elektrische schokken. Deze veiligheidsschoenen worden gebruikt in de bouw en in werkplaatsen, maar ook in magazijnen en fabrieken.

Zoek je de beste van dit soort werkschoenen? Kijk dan bij de beste veiligheidsschoenen uit de test.

beste veiligheidsschoenen

Kenmerken van een veiligheidsschoenen

Een veiligheidsschoen wordt vaak een werkschoen genoemd, maar er zijn ook werkschoenen voor bijvoorbeeld medewerkers in de zorg of winkelpersoneel. Echte veiligheidsschoenen hebben een aantal kenmerken. Deze kenmerken van veiligheidsschoenen heb ik hier onder op een rijtje gezet.

Een veilige neus

Een veiligheidsschoen beschermt je tenen en de voorkant van je voet tegen stoten en vallende voorwerpen. Daarvoor zijn de schoenen voorzien van een beschermende neus die is gemaakt van staal of composiet. Klassiek zijn de werkschoenen met een stalen neus, maar composiet heeft veel voordelen. Composiet is niet één bepaald materiaal, maar een verzamelnaam van materialen als carbon, glasvezel en kevlar. In de meeste gevallen gaat het bij veiligheidsschoenen om een met glasvezel versterkte kunststof. 

Een composiet neus is net zo veilig als een stalen neus, maar composiet is tot 30% lichter en isoleert beter wat plezieriger is bij zowel hoge als lage temperaturen. Een extra voordeel voor bijvoorbeeld beveiligingspersoneel is dat composiet werkschoenen geen alarm slaan bij een metaalpoort beveiliging. Maar ten opzichte van een stalen neus heeft een werkschoen met composiet neus ook enkele nadelen. Zo wordt de neus wat dikker (waardoor de schoen aan de voorkant wat krapper kan aanvoelen) en het materiaal is duurder waardoor een veiligheidsschoen met composiet neus gemiddeld genomen wat duurder is.

Een veilige zool

Niet alleen de bovenkant van de voet wordt door een veiligheidsschoen beschermt. Om te voorkomen dat spijkers, houtsplinters, metaalsplinters en scherpe stenen door de schoenzool heenprikken zijn veiligheidsschoenen voorzien van een antiperforatiezool. Een sterke zool van wederom staal of composiet (in dit geval meestal kevlar). Zo'n kevlar zool is lichter, flexibeler en beter isolerend. Kortom, comfortabeler dan een stalen zool. Maar staal is wel sterker dan composiet, dus veiliger, en het laat ook geen vocht door.

Een ander kenmerk van de zool van een veiligheidsschoen is dat deze goed tegen uitglijden beschemt. Werkvloeren kunnen nogal eens glad zijn door vocht. olie en andere vloeistoffen. De beste veiligheidsschoenen voldoen aan de SRC norm, wat de beste antislip norm is.

Antistatisch of elektrisch isolerend

Dit is iets om op te letten! Sommige veiligheidsschoenen zijn antistatisch. Deze geleiden elektriciteit om ontlading van statische elektriciteit te voorkomen. Andere veiligheidsschoenen houden elektriciteit juist tegen, ze isoleren tegen elektriciteit om elektrische schokken te voorkomen. Wat voor jou het beste is, hangt af van de werk en de werkomgeving waar je de werkschoenen gebruikt.

Waterdicht

Ook de waterdichtheid van de veiligheidsschoen is iets om op te letten. Je hebt ze namelijk waterdicht, maar ook waterafstotend, en dat laatste houdt je voeten niet droog als je langere tijd in het water staat.

Hittebestendig

Werk je veel met materialen van hoge temperaturen? Let dan op de hittebestendigheid van de zolen en de veiligheidsschoenen. Sommige zolen kunnen (voor kortere tijd) wel temperaturen tot 300 graden aan. Maar dat is geen kenmerk dat voor iedere gebruiker van veiligheidsschoenen belangrijk is.


Veiligheidsklassen voor werkschoenen

Er zijn dus veel verschillen in de mate van bescherming die zo'n werkschoen biedt. Daarom worden veiligheidsschoenen in veiligheidsklassen ingedeeld. Hoe hoger deze S-norm, hoe meer veiligheid de werkschoen biedt.

Kijk voor de beste veiligheidsschoenen voor jouw soort werk bij de bovengenoemde beste veiligheidsschoenen test.

Een reactie posten

0 Reacties