Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste SSD test

De beste SSD schijven uit de test. Zowel de beste SSD intern als de beste SSD extern uit de test.

De harde schijf is druk bezig het voorbeeld van de diskette te volgen en verdwijnt steeds meer. Laptops koop je al bijna niet meer met een harde schijf. De SSD is de opvolger van de harde schijf en een SSD heeft vele voordelen. 

Hier kijken we naar de mogelijkheden van een SSD en naar de beste SSD schijven (intern en extern) uit diverse testen.

De beste SSD's uit de test

Deze testen zijn uitgevoerd door deskundige organisaties zoals computertijdschriften, vergelijkingssites, consumentenorganisaties en gespecialiseerde aanbieders. Onderstaande SSD testen hebben we verzameld.


De beste SSD kiezen via de SSD Keuzehulp

Bij een product als de SSD is het lastig om het beste product aan te wijzen. Je hebt immers niet alleen te maken met interne en externe SSD's, maar ook met allerlei verschillende opslagcapaciteiten, snelheden en functies waarop je misschien helemaal niet zit te wachten (maar die wel de prijs verhogen). 

Daarom adviseren we je bij een keuze voor een SSD in ieder geval de de SSD Keuzehulp te gebruiken. Bol.com heeft twee keuzehulpen voor SSD's ontwikkeld (intern en extern) waarmee je gericht naar de voor jou beste SSD kunt zoeken. Je leest daar ook tests en reviews van al deze SSD's.


Goedkoop een SSD kopen

Op Beste SSD Kopen vind je nog veel meer informatie over de beste SSD's, zowel intern als extern. Hieronder vallen ook de beste winkels om goedkoop online een SSD te kopen. Deze winkels bieden het beste aanbod aan SSD's, met veel keuze uit alle goede SSD schijven en lage prijzen, vaak met korting en gratis bezorging.

Waarom een SSD en geen harde schijf?

Zoals we al schreven, de harde schijf wordt steeds vaker vervangen door een SSD. Maar de voordelen van een SSD zijn dan ook enorm:

  • Een SSD is veel sneller dan een mechanische harde schijf. Zo kun je bijvoorbeeld een computer in een fractie van de tijd opstarten.
  • Omdat een SSD niet mechanisch is, is deze veel minder kwetsbaar dan een hard disk. Vooral bij laptops is dit een groot voordeel.
  • Een SSD gebruikt veel minder stroom. Ook dit is een voordeel bij laptops.
  • Dat geldt ook voor het lichtere gewicht van een SSD ten opzichte van een HD.
  • Een SSD produceert minder warmte. Dat komt de levensduurt ten goede en vraagt minder koeling (dus minder herrie).
  • Ook het draaien van de schijf hoor je niet bij de SSD.
  • Ook andere technische punten zorgen er voor dat de levensduur van een SSD vele malen langer dan die van een harde schijf.

En tegen al deze voordelen staat slechts één nadeel en dat is de hogere prijs van een SSD. Maar SSD's worden steeds goedkoper. Uiteindelijk zal het niet meer uitmaken.


Interne SSD en externe SSD

Zoals je interne harde schijven en externe harde schijven hebt, zo heb je ook interne SSD's en externe SSD's. De interne SSD zit in een computer of laptop ingebouwd. Omdat voor laptops de voordelen van een SSD enorm groot zijn (zie hierboven) zijn nagenoeg alle nieuwe laptops voorzien van een SSD. Bij desktop PC's zien we ze ook steeds meer.

Ook voor mobiel gebruik zijn de voordelen van SSD enorm (lichter, minder kwetsbaar, energiezuinig), dus bij portable schijven wordt de harde schijf ook door de portable SSD verdrongen. Bij grootschalige dataopslag in netwerken wordt vooralsnog de voorkeur gegeven aan harde schijven. Daar is de prijs per TB nog doorslaggevend.


LaCie SSD (extern)

LaCie SSD (extern)


Aansluiten SSD

Een externe SSD aansluiten gaat heel makkelijk via een USB of Thunderbolt aansluiting. Bij een interne SSD is het even oppassen of je de SSD het juiste formaat heeft voor jouw laptop, computer of ander apparaat.

M.2 NVMe (PCIe) en 2,5 inch SATA zijn het meest standaard bij SSD om in te bouwen. Van deze twee zijn de M.2 SSD's de snelste SSD omdat ze direct met het moederbord communiceren. Ze verdringen de 2,5 inch SATA dan ook steeds meer als standaard. Maar M.2 NVMe PCI is nog lang niet op alle laptops en PC's te gebruiken.


Goede SSD schijf

Goede SSD schijven, zowel intern als extern, worden gemaakt door bekende fabrikanten van opslagmedia zoals Kingston, Seagate, WD (Western Digital), Sandisk, Samsung, Crucial, Intenso en Adata.

Vooral de 500 GB en 1 TB SSD zijn populair, en veel verkocht, maar aangezien de SSD schijven steeds goedkoper worden is de 2 TB SSD sterk in opkomst. Een 2 TB SSD is steeds beter betaalbaar, en is daarmee een steeds beter alternatief voor de harde schijf met grote capaciteit.

Bij de bovenstaande SSD keuzehulpen vind je goedkoop al deze SSD schijven (zowel als interne SSD als externe SSD) .

Zie ook:

Samenvatting:
De SSD is op opvolger van de harde schijf. Je hebt de SSD intern en extern. Hierboven vind je de beste interne SSD uit de test en de beste externe SSD uit de test. Ook vind je hier boven een keuzehulp waarmee je zelf je persoonlijk beste SSD (extern of intern) kunt selecteren. Op Beste SSD Kopen kun je de beste winkels vinden om een goede SSD goedkoop te kopen.


Een reactie posten

1 Reacties

  1. Man met geheugen31 juli 2024 om 11:20

    Het nadeel van de SSD ten opzichte van een harde schijf (de prijs) neemt steeds meer af. Tegenwoordig koop je al 2 TB SSD's voor bedragen ver onder de 100 euro. Ideaal voor als jee een SSD woil in plaats van een harde schijf. Ook met zo'n goedkope SSD krijg je veel opslagruimte voor weinig geld.

    Maar een test wees uit dat er wel een behoorlijk kwaliteitsverschil zit tussen een goedkope SSD en een duurdere SSD. Bij een goedkope SSD wordt er gebruik gemaakt van oudere chips, langzamere controllers en minder goed NAND flashgeheugen. Ook ontbreekt bij de goedkope SSD vaak de RAM-cache. Door dit alles is een goedkope SSD minder snel dan een duurder SSD geheugen/ Is dat erg? Als je de SSD voor een snelle toegang tot je data koopt wel. Maar zie je de SSD vooral als opslagmedium voor je data is de lagere toegangssnelheid minder erg.

    Wat ik wel in alle gevallen afraad is het kopen van een SSD via een winkel als Aliexpress, eBay of vage goedkope webshop. Er worden namelijk nogal wat nep SSD's aangeboden. SSD geheugen dat het wel doet, maar bijvoorbeeld een veel minder hoge opslagcapaciteit heeft dan waarvoor het verkocht wordt. Vaak zijn deze nep SSD's merkloos, maar de aanbieder kan ook fraude plegen door er een label van een bekende fabrikant op te plakken. Ik adviseer altijd een SSD van een bekend merk bij een webwinkel die als betrouwbaar bekend staat.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.