Allereerst: Wat is Isofix?
Isofix is een internationale standaard voor het veilig en eenvoudig bevestigen van een autostoeltje in de auto. ISOFIX (International Standards Organization FIX) bestaat sinds 1997 Het is niet voorbehouden aan een fabrikant. Iedere fabrikant van autostoeltjes kan Isofix stoeltjes maken, en iedere autofabrikant kan zijn auto voor Isofix geschikt maken. Sterker nog, sinds 2006 is de aanwezigheid van Isofix verplicht in alle nieuwe auto's die in Europa worden verkocht.
Voor gebruikers en fabrikanten van de autostoeltjes geldt die verplichting niet. Er mogen nog steeds autostoelen verkocht die je niet aan de Isofix aansluiting maar aan de autogordel aanmaakt. En autorijdende ouders mogen ook nog steeds kiezen tussen een isofix autostoeltje of een kinderzitje zonder Isofix. Maar ik raadt iedere ouder voor hun kindje in de auto een Isofix autostoeltje aan. Dit systeem is niet voor niets verplicht in de auto. Isofix kinderstoeltjes zijn veel veiliger in de auto.
Tip: Zoek je een goed autostoeltje. Deze vind je bij de beste autostoeltjes test. je kan daar zien dat de prijzen van goede Isofix stoeltjes best meevallen.
Hoe werkt Isofix?
Isofix zorgt voor een heel veilige degelijke verbinding van de stoel of bank in de auto en het autostoeltje. Bijgaand voordeel voor de ouders is je een Isofix autostoeltje heel makkelijk vast en los kunt klikken. Dat gaat heel wat makkelijker dan dat je met autogordel moet klooien.
De veilige bevestiging komt tot stand via vaste bevestigingspunten die zich tussen de zitting en de rugleuning van de auto bevinden. Dit zijn heel degelijke stalen ankerbeugels die direct verbonden zijn met het chassis van de auto. De Isofix autostoel beschikt over twee connectoren die je in deze ankerbeugels vastklikt. Dit alles zit bijzonder goed aan elkaar vast zodat het stoeltje ook bij een harde klap niet los komt.
Een extra bevestigingsriem (de top tether) houdt het Isofix zitje tegen de rugleuning gedrukt zodat het stoeltje niet naar voren kan kantelen. Sommige Isofix autostoeltjes hebben ook een ondersteuningspoot die op de autovloer rust voor extra stabiliteit.
Een ander sterk voordeel van Isofix stoeltjes is dat je ze niet verkeerd kan vastmaken. Bij een stoeltje dat aan de autogordel (de driepuntsgordel) vastgemaakt moet worden kan het wel verkeerd gaan. En zoals ik al schreef, het vastmaken via Isofix gaat ook veel makkelijker en sneller.
Verschillende Isofix systemen
Maar ik ga het wat ingewikkelder maken. Er bestaan twee verschillende Isofix systemen, Universele Isofix en Semi-Universele Isofix. Het verschil zit hem in de top tether en de ondersteuningspoot die ik boven al noemde. Beide systemen maak je vast met de twee connectoren tussen zetting en leuning, maar bij Universele Isofix wordt om het kantelen tegen te gaan de top tether gebruikt en bij Semi-Universele Isofix de ondersteuningspoot.
Het is daarom belangrijk om te checken welk Isofix je auto ondersteunt als je een Isofix autostoeltje gaat kopen. De Universele Isofix wordt het meest gebruikt. Semi-Universele Isofix, waarbij er een bevestigingspunt in de autovloer moet zitten, komt veel minder voor.
Voor de volledigheid: Bij de stoeltjes kan het nog voorkomen dat ze over een voertuigspecifieke Isofix aansluiting beschikken. Het stoeltje past dan alleen in een bepaald merk of zelfs bepaald model auto (in de auto zelf passen ook andere stoeltjes). Een voertuigspecifiek autostoeltje zou ik nooit kopen. Je kan het kinderstoeltje dan niet even in een andere auto gebruiken en ook het tweedehands doorverkopen van het Isofix autostoeltje is lastig.
I-Size of Isofix?
Dacht je dat je er was? Nee, ik heb slecht nieuws, er nog een andere standaard dan Isofix, namelijk i-Size. En om het ingewikkeld te maken, een i-Size autostoeltje is een Isofix stoeltje, maar een Isofix autostoeltje hoeft geen i-Size stoeltje te zijn. I-Size is namelijk Isofix met extra bescherming bij aanrijdingen van opzij.
I-Size autostoeltjes houden rekening met de lengte van het kind in plaats van gewicht. In een I-Size stoeltje moeten kinderen tot minimaal 15 maanden ook altijd met het gezicht richting achterraam zitten. Dat klinkt naar, maar voor de veiligheid van kleinere kinderen (met zwakkere nekspieren) is dat heel veel veiliger.
Een I-Size autostoeltje (altijd met Isofix) is dus het meest veilige autostoeltje. Ik zou deze kiezen. Je vindt ze in de bovenstaande autostoeltjes test. Isofix autostoeltjes zonder I-Size komen op de tweede plaats. Een autostoeltje met autogordel bevestiging raadt ik af. De enige reden op die te kopen is dat het kinderzitje in een oude auto moet die geen Isofix systeem systeem heeft. Maar de auto moet dan ouder zijn dan van 2006, en zelfs oudere auto's hebben vaak al wel Isofix, al was dat voor 2006 niet verplicht.
0 Reacties
Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.