Het stoomstrijkijzer is de meest populaire strijkijzer. Dat is niet raar want stoom maakt het strijken een stuk makkelijker. Maar om stoom te krijgen bij een stoomstrijkijzer of stoomgenerator is water nodig, en water bevat kalk. En die kalk is weer slecht voor het strijkijzer omdat je kalkafzetting krijgt.
Hoe komt deze kalk in je stoomstrijkijzer?
De mate van kalkafzetting is afhankelijk van de hardheid van het water. Hard water wordt veroorzaakt door veel calcium en magnesium in het water. Die hardheid verschilt per plaats en regio in Nederland, maar er zit altijd kalk in het leidingwater, en vaak is dat behoorlijk veel.
Gelukkig zijn de beste stoomstrijkijzers goed tegen kalk bestand, maar last van kalk hebben ze op den duur allemaal. Daarom hier wat tips.
Wat doet kalk met je strijkijzer?
Om te beginnen, wat doet kalk bij het stoomstrijkijzer? Je vult het strijkijzer met water. Om stoom te krijgen wordt dit water verdampt, maar kalk verdampt niet, dat blijft in het waterreservoir achter. En niet alleen in het reservoir, maar ook in de stoomkanalen (de leidingen) en de openingen (de gaatjes) in de voet van het strijkijzer. Dit kalk in de vorm van calcium en magnesium hoopt zich op en verstopt de boel steeds meer. Er komt steeds minder stoom vrij, waardoor het stoomstrijkijzer steeds minder goed gaat functioneren.
Ook kan het langer duren voor je strijkijzer opwarmt en het apparaat kan op een bepaalt moment zelfs de geest geven.
Wat doet kalk met je kleding?
Ook kunnen er tijdens het strijken resten kalk vrijkomen die je dan in de kleding en ander strijkwerk strijkt. Zo krijg je lelijke witte of bruine vlekken op de stof die niet of slecht te verwijderen zijn en zodoende je kleding beschadigen.
Hoe kan je deze kalkaanslag verminderen of voorkomen?
- De beste remedie is geen kraanwater gebruiken in je stoomstrijkijzer of stoomgenerator maar gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Dat is water zonder kalk. Je kan dit gedestilleerde water ook eventueel mengen met kraanwater om de hardheid van het water te verminderen.
- Leeg het waterreservoir na iedere keer strijken. De meeste mensen doen dit niet, maar het water dat in het strijkijzer blijft zitten bevordert de kalkaanslag.
- Gebruik een strijkijzer met anti-kalkfunctie of kalkverwijderingssysteem. Dat kan via een anti-kalk staafje, een anti-kalk cartridge, een zelfreinigende functie of een kalk-compartiment. Bij de strijkijzer keuzehulp vind je hierover meer informatie en kun je geschikte strijkijzers selecteren.
- Ontkalk het stoomstrijkijzer regelmatig met de hand. Sommige van de beste stoomstrijkijzers geven met een lampje aan wanneer ontkalken nodig is. Ontkalken kan met speciale ontkalkingsmiddelen van drogist of supermarkt maar ook met azijn. Je moet dan het strijkijzer met azijn vullen en een tijdje laten stomen. Spoel daarna wel goed na met water om de azijn weg te spoelen.
Met een goed strijkijzer heb je minder last van kalkaanslag omdat deze stoomstrijkijzers daar beter tegen bestand zijn. Kijk bij de beste strijkijzer test wat goede strijkijzers zijn.
1 Reacties
Ik strijk elke week wel een paar keer, dus mijn strijkijzer is echt mijn beste vriend in het huishouden. Maar het water hier is behoorlijk kalkrijk, en na een tijdje merkte ik dat mijn strijkijzer niet meer zo goed stoomde. Kleine kalkdeeltjes kwamen uit de gaatjes, en daar wil je niet je mooie, schone was mee bewerken. Daarom besloot ik om elke maand mijn strijkijzer goed kalkvrij te maken. Zo voorkom je dat.
BeantwoordenVerwijderenHet verschil is echt enorm. Door de kalk regelmatig te verwijderen, blijft de stoom goed werken en voorkomt het verstoppingen. Het strijkijzer gaat een stuk sneller, en ik merk dat ik minder vaak hoef te stoppen om het schoon te maken. Bovendien heb ik geen last meer van witte vlekken op mijn kleding, wat natuurlijk ook een groot voordeel is.
Wat ik elke maand doe, is als volgt: eerst leeg ik de watertank van het strijkijzer. Daarna meng ik gelijkmatig schoonmaakazijn en water in een verhouding van 50/50 en giet dit in de tank. Ik zet het strijkijzer op een oude handdoek (je wilt niet per ongeluk je mooie strijkplank verpesten) en zet de stoomfunctie aan. Je ziet dan meteen dat de kalk eruit komt, en dat is altijd zo'n bevredigend gevoel. Ik laat het een paar minuten stomen, zodat de kalk echt oplost en uit de gaatjes geblazen wordt.
Na die paar minuten leeg ik de tank en spoel ik alles goed door met schoon water om de azijngeur weg te krijgen. De zoolplaat maak ik vervolgens schoon met een vochtige doek, zodat er geen kalkresten achterblijven.
Het maakt echt een verschil! Mijn strijkijzer werkt weer als nieuw, en strijken is een stuk prettiger zonder die vervelende kalkdeeltjes. Als ik echt veel last van kalk heb, gebruik ik soms gedemineraliseerd water in plaats van kraanwater. Maar door dit gewoon elke maand te doen, blijft alles lekker soepel gaan, en kan ik zonder gedoe strijken. Het is echt een kleine moeite die zo'n groot verschil maakt.
Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.