Informatie over PFAS en over de beste PFAS vrije pannen in alle soorten.
Tip: Als je een goede maar ook gezonde pan zoekt, kijk dan bij de beste pannen test voor de beste pannen in alle soorten.
Wat is PFAS?
Maar eerst, wat is PFAS? PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Dat zijn synthetische chemicaliën die in anti-aanbaklagen van pannen worden gebruikt om aankoeken te voorkomen. Ze worden onder andere gebruikt in telfon pannen. Er zijn wel meer dan 4700 chemische PFAS stoffen. Deze hebben als eigenschap dat ze vetafstotend, waterafstotend en vuilafstotend zijn, wat ze erg geschikt maakt voor gebruik in een anti-aanbaklaag van een pan. Vooral de PAS stoffen Perfluoroctaanzuur (PFOA) en Perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) worden hiervoor veel gebruikt.
Er is echter bekend geworden dat PFAS slecht is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van mensen. Daarom raad ik iedereen aan om PFAS vrije pannen te gebruiken en eventuele pannen met PFAS te vervangen door pannen zonder PFAS.
Gezondheidsrisco's van PFAS
Maar waarom is PFAS slecht voor je gezondheid? De lijst klachten die via onderzoek in verband zijn gebracht is lang. Hierbij moet ik wel opmerken dat het gaat om klachten die optreden na een langdurige blootstelling aan PFAS stoffen. Dit zijn medische klachten die door PFAS kunnen worden veroorzaakt:
- Aantasting van het immuunsysteem
- Verhoogd risico op sommige vormen van kanker.
- Problemen met de lever
- Hormonale verstoringen
- Verhoogd cholesterol
Dit komt vooral omdat het lichaam PFAS nauwelijks kan afbreken. Dat geldt ook voor het afbreken van de stoffen in het milieu. Zowel in het lichaam als in de natuur hopen de PFAS chemicaliën zich op wat ze de bijnaam Forever Chemicals (voor eeuwige chemicalien) heeft gegeven. Zowel voor de mens als het milieu (dieren, bodem, water en planten) is de PFAS dus erg slecht.
Alternatieven voor PFAS pannen
Hoewel PFAS niet verboden is heeft het een dusdanig slechte naam gekregen dat fabrikanten van goede pannen op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor PFAS voor hun anti-aanbak coating.
Een PFAS vrije pan kan dus gewoon over een anti-aanbak laag beschikken, alleen gebruiken ze dan ander materiaal voor hun coating.
Keramische PFAS vrije pannen
Er wordt dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van keramische coatings zoals Themolon die gemaakt zijn van silica,het hoofdbestanddeel van zand. Dit is dus een heel natuurlijke onschuldige grondstof. Deze PFAS-vrije pannen zijn niet alleen geheel vrij van PFAS, maar ook van lood en cadmium. Ze zijn milieuvriendelijk, maar ook hittebestendig en geven geen schadelijke stoffen af, ook niet op heel hoge temperaturen.
Het nadeel van een pan met een keramische anti-aanbaklaag is wel dat de laag in de loop der tijd gaat slijten en daardoor steeds minder goed is in het voorkomen van aanbakken. Een PFAS pan gaat voor wat dat betreft veel langer mee.
PFAS vrije pannen van gietijzer
Een gietijzeren pan heeft geen anti-aanbak laag nodig. Dus einde probleem zou je zeggen. Gietijzeren pannen zijn ook nog eens bijzonder hitte bestendig en kunnen bij goed onderhoud en goed gebruik een leven lang mee. Maar het nadeel is, naast hun hogere prijs en hoger gewicht, dat je ze eerst moet inbranden om een goede anti-aanbaklaag te ontwikkelen, en dat imnbranden moet regelmatig herhaald worden.
RVS pannen zonder PFAS
Een derde alternatief zijn pannen van RVS (roestvrij staal). Ook deze bevatten geen PFAS of andere schadelijke stoffen, maar je moet om aanbakken te voorkomen wel de pan goed voorverwarmen en vet gebruiken tijdens het bakken en braden, anders koekt het alsnog aan.
Aluminium gecoate pannen
Een pan kan ook van een aluminium coatinglaag voorzien worden om aanbakken te voorkomen. Deze coatinglaag is echter kwetsbaar en slijtgevoelig. Je kan het bijvoorbeeld met metaal kookgerei beschadigen en ook bij het voorzichtig gebruik gaat de coating minder lang mee dan bij PFAS.
PFAS vrije pannen met een minerale coating
Het laatste alternatief voor PFAS wat ik wil noemen is de minerale coating of steenachtige coating. Bij de pannen van GreenPan wordt hier gebruik van gemaakt. Dit is een heel natuurlijke en voor mens en natuur onschadelijke coating. Maar ook bij deze coating treedt er op den duur slijtage op waardoor het effect van de anti-aanbak laag afneemt.
Ieder alternatief voor PFAS pannen heeft zijn voordelen en nadelen. Zelf geef ik de voorkeur aan pannen met een keramische anti-aanbaklaag.
Zie ook:
1 Reacties
Toen ik me eenmaal ging verdiepen in PFAS in anti-aanbaklagen, kon ik niet meer terug. Ik had altijd gedacht dat een koekenpan gewoon een koekenpan was. Maar toen ik las over de chemische stoffen die in veel anti-aanbaklagen zitten en hoe die kunnen doorsijpelen in je eten, schrok ik me rot.
BeantwoordenVerwijderenPFAS zijn stoffen die je pan lekker glad maken, zodat je eitje niet blijft plakken. Klinkt handig, toch? Maar het probleem is dat PFAS niet afbreekbaar zijn. Niet in je lichaam, niet in het milieu. De stoffen stapelen zich op en kunnen allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan hormoonverstoringen en zelfs een verhoogd risico op bepaalde ziektes. En als je pan beschadigt (wat bij elke pan vroeg of laat gebeurt) komt er nóg meer van die rommelvrij.
Sinds ik dit weet, heb ik meteen mijn oude pannen met Teflon en andere PFAS-houdende lagen de deur uit gedaan. Nu kook ik alleen nog met keramische of roestvrijstalen pannen. Het vergt misschien iets meer boter of olie, maar dat neem ik graag voor lief als ik weet dat ik geen schadelijke stoffen binnenkrijg.
Wat me nog het meest verbaasde? Dat deze informatie zo weinig bekend is. Mensen denken vaak: ‘Ach, als het echt zo slecht was, zou het wel verboden zijn.’ Maar dat is precies het probleem. PFAS worden nog steeds in veel producten gebruikt en verdwijnen niet zomaar uit onze keukens.
Dus ja, ik ben misschien een beetje een pan-zeur geworden, maar liever dat dan onbewust stoffen binnenkrijgen die me ziek kunnen maken. Mijn advies? Check altijd of je pan PFAS-vrij is. Je gezondheid is het waard.
Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.