Elk van de manieren van opschuimen heeft zijn voordelen en nadelen. Deze zal ik hier op een rijtje zetten. Ik begin met het interne opschuimsysteem dat je bij veel goede espressomachine aantreft.
Koffiemachine met intern opschuimsysteem
Zoals de naam van het interne opschuimsysteem aangeeft maakt deze deel uit van de volautomatische koffiemachines. Het betreft een espressomachine die een techniek het ingebouwd dat melk direct uit een reservoir of melkkan zuigt, deze binnen in de machine opschuimt en deze opgeschuimde melk direct in de koffie giet. Het betreft een volledig geautomatiseerd systeem, waarbij je alleen maar op de knop met het gewenste soort koffie hoeft te drukken.
Maar zoals ik al schreef heeft iedere manier van melk opschuimen met de koffiemachine zijn voordelen en nadelen.
Dit zijn de voordelen van het interne opschuimsysteem:
- Heel makkelijk, je hoeft alleen op de knop te drukken
- Je kan dus razendsnel een latte macchiato, cappuccino of andere melkkoffie maken.
- Een goede koffiemachine levert melkspecialiteiten van een constante kwaliteit af. Met mogelijkheden tot instellen.
Maar deze manier van melk opschuimen heeft ook nadelen:
- Het interne opschuimsysteem moet heel regelmatig worden schoongemaakt. Ze hebben een intern reinigingssysteem, met stoom, maar in de praktijk is dat niet voldoende om bacterieen tegen te gaan. Ik adviseer je dus om het systeem om de lpaar dagen handmatig te reinigen.
- De toevoer van melk kan op twee manieren. Via een slangetje in een melkpak of via een reservoir dat je vult met melk. Dat reservoir heeft als nadeel dat de melk in de machine (dus buiten de koelkast) bederft. Je bent dan verplicht om lan houdbare melk te gebruiken die buiten de koelkast niet bederft.
- Voor veel mensen is een standaard latte of cappuccino prima, maar er zijn ook koffieliefhebber die hoge eisen stellen aan het melkschuim en meer invloed willen hebben op de structuur, de textuur en de temperatuur.
Of je nu een espressomachine met stoompijpje wil of een automatisch opschuimende espressomachine, bij de koffiemachine test vind je alle beste koffiemachine.
Koffiemachine met stoompijpje
Het stoompijpje (stoomstaaf, stoompijp) is een pijpje aan de zijkant van de espressomachine dat stoom blaast. Je doet melk in een beker, kom of kan en houdt deze onder de stoompijp. Door het kannetje in juiste positie en afstand te houden wordt de melk in de kom opgeschuimd. Deze breng je vervolgens met een lepel op de koffie aan of je laat de koffiemachine de koffie erbij gieten.
Dit zijn de voordelen van gebruik van een stoompijpje:
- Je hebt meer invloed op de textuur, de hoeveelheid en de temperatuur van de melkschuim.
- Als je het goed doet kun je met een stoompijpje betere resultaten behalen dan met een koffiemachine die zelf opschuimt.
- Een koffiemachine met stoompijpje is goedkoper dan een vergelijkbare koffiemachine die automatisch de melk kan opschuimen.
- Ook het pijpje moet je schoonmaken, maar dat is veel minder werk dan een intern melksysteem reinigen.
Maar ook deze manier van opschuimen heeft zijn minpunten:
- Het goed met de hand opschuimen vraagt wel oefening, en het resultaat is niet altijd even goed (tenzij je het heel goed kan).
- Het met een pijpje opschuimen kost aanmerkelijk meer tijd dan die druk op de knop.
Conclusie
Het interne melksysteem is vooral handig door de snelheid en het gemak van het maken van een cappuccino, latte macchiato, flat white of ander koffie met melk. Je drukt op eem knop, je wacht een kleine minuut en je hebt je koffie. Koffie opschuimen met een schuimpijpje kost meer tijd en moeite, en vraagt behendigheid, maar je heeft wel meer invloed op het resultaat van je melkkoffie.
0 Reacties
Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.