De smart speaker (slimme luidspreker, slimme speaker) is meer dan en luidspreker. Een smart speaker is een centraal punt in een kamer waaraan je al je vragen kunt stellen en waarmee je slimme apparatuur in huis met je stem kunt bedienen.
De beste smart speakers uit de testen
Smart speakers worden regelmatig getest dor testorganisaties en experts op het gebied van audio en domotica. Hieronder vind je een overzicht van de testen van slimme speakers die we gevonden hebben.
- Smart speaker top 10
- Beste smart speaker en beste koop
- Harman Kardon Citation 500 EISA Award voor beste slimme speaker
Aanbiedingen van smart speakers bij de beste winkels
Wat kan je met een smart speaker?
Muziek spelen
Een slimme speaker is een heel veelzijdig apparaat. Natuurlijk is een smart speaker in de eerste plaats een luidspreker. Je gebruikt hem toch meestal in de eerste plaats om muziek mee af te spelen.
Een slimme speaker is verbonden aan je lokale netwerk en aan internet. Dat geeft veel mogelijkheden (daarover later meer). Een belangrijke mogelijkheid is die van het streamen van muziek. Muziek van je telefoon, je computer, de opslag van je netwerk, maar bijvoorbeeld ook van streaming diensten als Spotify kunnen door de smart speaker worden afgespeeld.
Veel smart speakers zijn in zelfstandig (dus zonder computer of smartphone) verbinding te maken met bijvoorbeeld internetradio en Spotify. Vraag de slimme speaker om Radio 538 of het nieuwste album (op Spotify) van je favoriete band af te spelen en de kamer vult zich met muziek.
Digitale assistent
Maar een smart speaker is meer dan een muziekspeler. Het is ook de toegang tot internet, en dat helemaal spraakgestuurd. Vraag je slimme speaker wat het weer die dag gaat doen, en de speaker vertelt het je (letterlijk).
Je stelt een vraag (daarvoor hoef je bij een goede smart speaker niet eens naar de speaker toe te praten, de microfoon vangt de vraag dan toch wel op), en de digitale assistent gaat op zoek naar het antwoord op internet. Is het antwoord gevonden, dan leest de digitale assistent deze voor.
De meest gebruikte digitale assistent is Google Assistent. Daarnaast zijn er Siri (van Apple), Alexa (Amazon) en Cortana (van Microsoft).
Bedienen slimme apparatuur
Er komt steeds meer apparatuur in huis die “slim” is. Of tenminste slim genoemd wordt, het slimme houdt vaak alleen in dat ze via het netwerk en internet bediend kunnen worden. Dat gaat dan via een app, maar het kan ook steeds vaker via de smart speaker.
De bediening van je smart speaker
Dat “Hé Google” gaat vooraf aan iedere instructie die je een slimme speaker met de Google Assistant geeft. De Google assistent moet immers wel weten dat je het tegen hem hebt. Met die twee woorden voorafgaand aan de vraag weet de software op de smart speaker dat.
Hé Google, wat is de beurskoers van Philips
Hé Google, wat wordt het weer morgen
Hé Google, wat is 34 keer 126
Hé Google, wat is het Franse woord voor paprika
Hé Google, hoeveel dollar is 135 euro
Hé Google, wat kost een vliegticket naar Kaapstad
Hé Google, welke films draaien er in Apeldoorn
Hé Google, wat betekent geocentrisch
Deze (en miljoenen andere) vragen kun je stellen aan een speaker die is uitgerust met de Google Assistant. En het mooie is, deze geeft nog antwoord ook!
Ook andere functies van de smart speaker en eventueel aangesloten apparatuur bedien je zo.
Hé Google, doe de lamp in de woonkamer aan
Hé Google, bel Tante Bep via de speaker
Hé Google, speel wat rockmuziek af
enz.
Tips beste smart speaker kiezen
Tot slot hebben we wat tips die je van pas kunnen komen bij het kiezen van de voor jou beste speaker.
- Ben je Spotify gebruiker? Let er dan op of de speaker Spotify Connect is. Dat betekent dat de speaker zelfstandig muziek van Spotify kan afspelen.
- Andere streamingdiensten waarbij dat mogelijk is zijn onder andere iTunes, Apple Music, Deezer, Google Play Music, Duke, Lastfm, TuneIn, Napster en meer. Gebruik je die streaming diensten? Kijk dan of deze zonder tussenkomst van een smartphone, dus direct, te gebruiken zijn.
- Wil je de slimme speaker ook “on the road” gebruiken? Kies dan voor een smart speaker die ook op accu of batterijen kan werken.
- Bluetooth ondersteuning is natuurlijk ook heel belangrijk om muziek te streamen van je telefoon naar je slimme speaker. De meeste smart speakers ondersteunen Bluetooth, maar niet allemaal.
- Vaak kun je met deze speakers een multiroom netwerk opzetten. Dat is bij een smart speaker extra handig omdat je dan de Google assistent vanuit meerdere kamers kunt gebruiken.
Beste slimme speaker merken
- Testen speakers voor de beste speakers uit testen van alle soorten speakers.
- Is een spraakassistent handig? (Consumentenbond)
Geef een reactie