Met een bloeddrukmeter kun je zelf heel makkelijk thuis je bloeddruk meten. Zo ben je niet afhankelijk van de dokter en kun je het verloop van je bloeddruk beter in de gaten houden. Hier kijken we naar de beste bloeddrukmeter uit verschillende tests en geven je tips en informatie voor bij het kopen van de voor jou beste bloeddrukmeter
Test bloeddrukmeters
Bloeddrukmeters worden regelmatig getest. Door onder andere de Hartstichting. Hieronder de beste bloeddrukmeters uit de diverse testen. Kijk hier voor de beste bloeddrukmeter uit de test en een overzicht die volgens de tests van de Hartstichting betrouwbaar zijn.
- Door de Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeters
- Test beste bloeddrukmeter
- Eerdere test bloeddrukmeters
Kies hier zelf je beste bloeddrukmeter
Wil je zelf de voor jou beste bloeddrukmeter selecteren (je beste bloeddrukmeter tegen de laagste prijs), gebruik dan de Bloeddrukmeter Keuzehulp op Beste Bloeddrukmeter Kopen.
Ook de actuele top 10 van bloeddrukmeters en de beste (en goedkoopste) aanbieders zijn op Beste Bloeddrukmeter Kopen te vinden.
Bloeddruk meter via bovenarm of pols?
Je bloeddruk kun je meten via de bovenarm of de pols. De meting via de bovenarm is het meest betrouwbaar, maar meten via de pols gaat makkelijker. Bovendien is een polsbloeddrukmeter makkelijk mee te nemen. Bij de beste bloeddrukmeters uit de test vind je beide systemen.
De Hartstichting adviseert echter het meten via de bovenarm omdat dit de minste kans op een foute uitslag geeft. Een polsbloeddrukmeter is minder betrouwbaar. Bij de door de Hartstichting geadviseerde bloeddrukmeters vind je daarom alleen bloeddruk meters die de bloeddruk via de bovenarm meten.
Goedkeuring Hartstichting
Heel belangrijk bij de keuze van een bloeddruk meter is de goedkeuring door de Nederlandse Hartstichting. Dit is het keurmerk dat een betrouwbare bloeddrukmeter garandeert. De Hartstichting heeft de keuring uitbesteed aan Dabl. Deze organisaties test de bloeddrukmeters op betrouwbaarheid aan de hand van internationale protocollen.
Bij de bloeddrukmeter testen hierboven vind je ook een overzicht met alle goedgekeurde bloeddrukmeters uit de Hartstichting test. Alleen de bloeddrukmeters uit deze lijst raden we je aan.
Let ook eens op deze functies
De onderstaande functies en mogelijkheden dragen bij aan een goede bloeddrukmeter van hoge kwaliteit.
Geheugenfunctie
De geheugenfunctie van de bloeddrukmeter zorgt ervoor dat je metingen niet hoeft te noteren, de meter onthoudt ze voor je. Zo kun je op ieder moment terug kijken naar je oude metingen.
Gemiddelde bloeddruk
Een berekening van de gemiddelde bloeddruk geeft het gemiddelde van de laatste metingen. Dit is vooral handig bij schommelende metingen. Je kunt dan zien of het gemiddelde stijgt, daalt of constant is.
Informatie bloeddruk
Zo meet je zelf je bloeddruk
- Het laatste half uur voor de meting mag je je niet inspannen. Ook mag je gedurende die tijd niet roken of koffie drinken.
- Vijf minuten voor de meting moet je vast rustig gaan klaarzitten. Tijdens het meten zit je op een stoel met je rug tegen de leuning.
- Dan breng je de bloeddrukband aan op je blote arm. Ben je rechts? Dan doe je dat om je linkerarm. Ben je links? Dan gaat de bloeddrukband om je rechterarm.
- De plek waar je de bloeddrukband aanbrengt is ten hoogte van he hart. Dat is grofweg 2 centimeter boven de elleboog.
- De arm waar je meet moet rustig op een tafel op leuning liggen.
- Zet je beide voeten naast elkaar op de grond.
- Druk nu op de knop van de bloeddrukmeter.
- Blijf stil zitten en praat niet tijdens de meting.
- De meting stop vanzelf.
- Meet na 1 minuut opnieuw.
Hoe hoog mag de bloeddruk zijn?
Bloeddruk verlagen
- Stoppen met roken
- Minder vet eten
- Minder zout eten
- Minder alcohol drinken, minder dan 1 glas per dag, liefst minder
- Bij overgewicht, afvallen
- Voldoende bewegen
- Probeer meer te ontspannen