
Hoge bloeddruk is een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Volgens cijfers van de Hartstichting heeft 40 procent van de Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar oud een hoge bloeddruk of gebruiken ze daar medicijnen tegen. Vaak hebben mensen een hoge bloeddruk zonder dit te weten, maar richt dit wel ongemerkt schade aan op hun lichaam.
Daarom wordt er geadviseerd regelmatig de bloeddruk te meten. Dat kan bij de dokter, maar een goede bloeddrukmeter is ook een verantwoorde aanschaf. Je kunt dan op ieder gewenst moment je bloeddruk van jezelf en je familieleden meten.
Door de Hartstichting goedgekeurde bloeddrukmeters voor thuis
Maar natuurlijk heeft het meten van de bloeddruk alleen zin als je op de meting kunt vertrouwen. Daarom keurt de Hartstichting alle bloeddrukmeters. Alleen betrouwbare bloeddrukmeters krijgen een goedkeuring van de Hartstichting.
De prijzen van deze betrouwbare bloeddrukmeters beginnen tussen de 30 en 40 euro voor een bloeddrukmeter van bijvoorbeeld Beurer (één van de belangrijkste fabrikanten van bloeddrukmeters voor thuis) en Inventum.
Het gevaar van een hoge bloeddruk
Wie klachten heeft gaat meestal op een gegeven moment wel naar de dokter. Het gevaar van hoge bloeddruk is echter dat je er meestal niets van merkt. Maar de hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar.
In 2019 kampt volgens de Hartstichting 40 procent van de mensen tussen de 30 en 70 jaar, vaak ongemerkt, aan een te hoge bloeddruk. Dat gaat om 1,4 miljoen Nederlanders. Dat is heel, en dan te bedenken dat dit aantal ook nog snel groeit. In 2030 zal dit aantal waarschijnlijk al richting de 2 miljoen lopen.
De enige manier om te weten of je een hoge bloeddruk hebt is deze te meten. Dat kan bij de dokter, maar ook thuis met een betrouwbare bloeddruk meter. Hoe dat gaat kun je hieronder in een video zien.
Zo meet je je bloeddruk
Dit zijn de stappen
- Gebruik een door de Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter (zie hierboven).
- Span je een half uur voor de meting niet in, rook niet en drink geen koffie.
- Ga vijf minuten rustig zitten.
- Meten doe je op een stoel met de rug tegen de leuning, de voeten naast elkaar op de grond,
- Ontbloot je arm. Breng de bloeddrukband aan. Doe dit om de arm die je het minst gebruikt (links bij rechtshandigen). De bloeddrukband moet ten hoogte van je hart zitten (dat is circa 2 centimeter boven de elleboog.
- Leg de arm ontspannen op de stoelleuning of een tafel.
- Start de meting (de bloeddrukmeter geeft zelf een signaal als deze klaar is). Praat niet tijdens de meting.
- Doe de meting voor de zekerheid na 1 minuut nogmaals.
Wat is een goede bloeddruk?
Een normale (gezonde) bloeddruk ligt tussen de 120 en 140 mm Hg. Hoe lager hoe beter, al kan er ver onder die grens sprake zijn van een lage bloeddruk. In tegenstelling tot een hoge bloeddruk merk je een lage bloeddruk vaak wel. Je bent dan duizelig en kan zelfs flauwvallen.
Alle informatie over hoge bloeddruk, lage bloeddruk, de bloeddruk waarden, bloeddruk meten en bloeddruk verlagen vind je in de Gids Bloeddruk van de Hartstichting. Alle informatie en prijzen van de beste bloeddrukmeters voor thuis zijn te vinden in het bovenaan genoemde overzicht van door de Hartstichting goedgekeurde bloeddrukmeters.
Zie ook: Testen bloeddrukmeters
Geef een reactie